Contact

Wij zijn tot 12:00 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0513-744150 of stuur een mailtje naar info@greencamp.nl

0513 - 744 150

Umbrië

Umbrië staat ook wel bekend als het groene hart van Italië. Daarnaast wordt Umbrië ook wel gezien als het zusje van Toscane door haar schilderachtige stadjes in een decor van groene heuvels maar Umbrië is wel een stuk minder toeristisch. Geniet van de ongerepte natuur, de bedevaartsplaats Assisi en prachtige stadjes als Spoleto, Orvieto, Perugia en natuurlijk het meer van Trasimeno!

 • Vakantie-Umbrie
 • Lago di Bolsena., Umbrie
 • Dom in Orvieto
 • Gewoon stil zijn en genieten
 • De historie straalt er vanaf in Umbrie
 • Assisi by night, Umbrie
 • Beroemde worsten en hammen uit Norcia
 • Old town of Bagnoregio
 • De beroemde truffels uit Umbrie
 • De groene heuvels van Umbrie
 • Heerlijk wandelen in Umbrie
 • Het is echt, het uitzicht vanaf Orvieto
 • Het is echt, watervallen van Marmore
 • Het meer van Piediluco
 • Jazzfestival in Perugia, Umbrie
 • Je voelt de historie in Umbrie
 • Kleine schoonheid
 • Kwaliteit zit in de eenvoud
 • Lago di Trasimeno in Umbrie
 • Middeleeuws feest in Foligno, Umbrie
 • Natuurpracht in Umbrie
 • Nog een mooie zonsondergang
 • Perugia, hoofstad Umbrie
 • Rocca dell Albornoz in Spoleto
 • Specialiteitenwinkels in Umbrie
 • Umbrie heeft een (h)eerlijke keuken
 • Strada del Sagrantino, Umbrie
 • Zo maar een terras
 • Todi, Umbrie
 • Umbrie, festival dei due Mondi
 • Vissers op het meer van Trasimeno
 • Umbrie, piano grande

Umbrië

Dit stukje Italië, dat vaak in de schaduw staat van de grotere buurregio Toscane, is juist dankzij deze ‘schaduwplaats’ zo’n heerlijk gebied om vakantie te vieren. Je vindt er namelijk nog veel authentieke steden, dorpjes en uitgestrekte natuurgebieden met naast veel groen in het voorjaar ook schitterende bloemen. Je proeft er van heerlijke delicatessen en maakt kennis met gastvrije mensen. Vooral dat laatste is echt een opvallend fijne gewaarwording: overal waar je komt, word je hartelijk welkom geheten en de inwoners van elke stad en elk dorp vertellen met zichtbare trots over hun Umbrische wortels. Niet voor niets werd Umbrië door Trivago uitgeroepen tot de meest gastvrije regio van Italië.

Hieronder wat suggesties voor een bezoek tijdens je vakantie in Umbrië:

Assisi

Umbrië, ook wel het land van de spiritualiteit genoemd. De stad Assisi is is een prachtig beginpunt om spiritueel Umbrië te ontdekken. Assisi staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Sint Franciscus en de heilige Clara zijn geboren in Assisi. Veel pelgrims komen naar Assisi ter nagedachtenis van Franciscus. In Assisi zijn Romeinse resten gevonden en slenterend door de straatjes waan je je in de middeleeuwen. Het ligt aan de voet van de Monte Subasio, een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt in de bergen achter Assisi.

De Basilica San Francesco: hét centrum van de Franciscaanse spiritualiteit en de bakermat van Europese middeleeuwse kunst is een must see in Umbrië.

Wijnen

In de maanden September en Oktober vindt de wijnoogst plaats in Umbrië. Alle mankracht wordt gemobiliseerd om te helpen bij het plukken van de druiven. Een schitterende tijd om van de najaarszon in de Umbrische velden te genieten. Eeuwenoude tradities hebben hier geleid tot prachtige wijnen. Wil je meer te weten komen over Umbrische wijnen? Breng dan eens een bezoekje aan het Museum van de Wijn in Torgiano.

Perugia

Perugia is de hoofdstad van Umbrië en een levendige studentenstad. Het werd door de Etrusken gebouwd op een rots 450 meter boven zeeniveau. Diverse roltrappen en de Minimetrò brengen je naar het stadscentrum bovenop de berg. Perugia loopt zoals vele Umbrische steden over van het aanbod aan kunst, cultuur en gastronomie. De stad is nog omgeven door 9 km stadsmuren die uit verschillende periodes stammen. De prachtige fontein La Fontana Maggiore is misschien wel de mooiste fontein van Italië. De historische Universiteit van Perugia is onlangs verkozen tot beste ‘Grande Ateneo’ van Italië. Door het bruisende studentenleven is Perugia de stad bij uitstek om te studeren.

Todi

Todi is een middeleeuws stadje op een heuveltop en biedt een schitterend uitzicht over de Tibervallei. In het centrum zie je resten van Etruskische en Romeinse beschavingen. Het plaatsje heeft oude huizen, kronkelige straatjes en met name een prachtige ligging. De meest indrukwekkende gebouwen bevinden zich binnen de stadsmuren, behalve de kerk Santa Maria della Consolazione.

Norcia

Voor iets lekkers voor bij de wijn reis je naar Norcia de stad van het vlees. Salami, worsten en andere stukken vlees van met name varkens en wilde zwijnen gaan hier als warme broodjes over de toonbank. In de verschillende norcinerie (zoals de slagerijen hier heten) heten de opgezette zwijnen je welkom in een walhalla vol hammen, worsten en salami’s.

Narni

Narni heeft een goed bewaard middeleeuws centrum. Het bezit ondergrondse grotten en schatten, zoals het oude “middeleeuwse” klooster van San Domenico. Narni had in de Umbrisch-Romeinse periode een belangrijke rol vanwege haar positie aan de verbindingsweg Via Flaminia. Nog steeds vind je in het centrum prachtige monumentale gebouwen uit die periode. Narni Sotterranea bezit ondergrondse schatten zoals het klooster San Domenico.

Trevi

Het stadje Trevi met zijn middeleeuwse huizen, smalle steegjes en prachtige musea maken het absoluut de moeite waard! Hier proef je trouwens oook de allerlekkerste olijfolie van Italië: niet voor niets draagt Trevi de bijnaam ‘de koningin van de olijven’.

Gubbio

Gubbio is een echte middeleeuwse stad met in het centrum het hoge Palazzo dei Consoli. Gubbio ligt op de heuvel van Monte Ingino en kijkt uit op de vallei. Je vindt er kleine en nauwe straatjes waardoor je je echt in de middeleeuwen waant. Gubbio is vooral bekend vanwege de keramiek en het jaarlijkse evenement Festa dei Ceri. Een traditioneel feest ter ere van de patroonheilige Sant’Ubaldo, gehouden op 15 mei. De inwoners van Gubbio kijken er een heel jaar naar uit, naar de spannende Corsa dei Ceri (Race van de Kaarsen) op 15 mei. Het gaat om drie enorme kaarsen van hout. Ze wegen maar liefst 400 kilo en dragen elk een eigen heilige: Sant’Ubaldo, de patroonheilige van de stad en van de metselaars, San Giorgio, de patroonheilige van de winkeliers, en Sant’Antonio, de beschermheilige van de boeren.De kaarsen worden op de schouders van sterke mannen door de straten van Gubbio gedragen naar de 300 meter hoger gelegen kerk van Sant’Ubaldo, het thuis van de houten ‘kaarsen’.

Orvieto

In Orvieto vind je de Pozzo di San Patrizio. Deze 62 meter diepe waterput uit 1527 is een technisch hoogstandje. De put heeft twee brede, aparte wenteltrappen, zodat de ezels die naar boven en beneden liepen niet tegen elkaar op zouden botsen. Ee andere must see in Orvieto is de plaatselijk kathedraal. De majestueuze, kleurrijke dom van Orvieto stamt uit de 13e eeuw. Meer dan 300 kunstenaars hebben meegewerkt aan deze gotische kerk – niet zo gek dus dat het ruim honderd jaar geduurd heeft voor hij klaar was! Daarnaast is Orvieto een heel gezellig dorpje met vele winkeltjes en restaurants.

Spoleto

Spoleto is een zeer charmante stad met een combinatie van middeleeuwse en moderne architectuur. Het stadje ligt op een heuvel en is zeer geliefd bij de Italianen. Sint Franciscus verbleef graag in Spoleto en stichtte een hermitage op op de heilige berg Monteluco. Via de Ponte delle Torri, aquaduct, loop je naar de Monteluco. Langs de aangename kronkelweg naar boven staan duidelijke aanwijzingen. Vanaf de berg heb je een overweldigend uitzicht op het Umbrische landschap en Spoleto. Spoleto is met name beroemd voor zijn festival “Spoleto Festival Dei 2 Mondi” gesticht door Giancarlo Menotti. Het festival van de twee werelden.

Kloosterleven

In de heuvels van Umbrië ligt het prachtige Franciscaans klooster La Scarzuola verstopt. Het werd in 1218 gesticht op de plek waar Sint Franciscus van Assisi een laurier- en rozenstruik plantte. In 1956 werd het kloostercomplex aangekocht door de Milanese architect Tomaso Buzzi, die zijn eigen ideale stad naast het klooster bouwde.

Umbria Jazz

Is nu een ware legende in de wereld van de muziek en muziekfestivals. Het festival word gezien als een van de beste Music Festivals in Italië, en ondertussen ook een van de meest gewaardeerd op internationaal niveau. Sinds de eerste editie in 1973 is er veel veranderd, maar niet de geest en identiteit. Het evenement vindt ieder jaar plaats gedurende de tweede en derde week van juli en voor wie dan in de buurt is, geldt dat je het zeker niet moet missen. Een muziek evenement met een geweldige sfeer in een stad die bruist van cultuur en historische schoonheid.

Middeleeuwse feesten

De strijd barst los op 13 september. De Giostra della Quintana in Foligno is één van de spectaculairste middeleeuwse feesten van Umbrië. Iets pittoresker zijn de middeleeuwse feesten in juni in het dorpje Bevagna. Van 18-21 augustus kun je in Spello terecht voor Hispellum, hét evenement waar Romeinse tijden herleven tegen het decor van het beroemde bloemenstadje.

Natuur in Umbrië

Trasimeno meer

Het Lago Trasimeno ligt in het noorden van Umbrië, vlak bij de grens met Toscane. Vanuit Cortona, in het zuiden van Toscane, kun je het meer zien schitteren in de diepte. Op deze plek lokte Hannibal de Romeinen ooit in een hinderlaag. Nu is het meer het decor voor ontspannen vakanties aan het water, met kleine dorpjes, mooie strandjes en drie eilandjes.

Vaar naar het Isola Maggiore met een traghetto die vertrekt vanuit Castiglione del Lago. Op het eiland vind je een standbeeld van de heilige Franciscus, die hier enige tijd gewoond zou hebben. Ook de moeite waard is het kleine Museo del Merletto, het Kantmuseum. Tijdens een wandeling door de dorpsstraat kun je met een beetje geluk de kantklosters op hun vingers kijken.

Watervallen van Marmore

Cascata delle Marmore zijn kunstmatige watervallen in Marmore. De waterval is 165 meter hoog en de hoogste van Europa. Het water wordt vrijgegeven zodra de sluisdeuren opengaan. Op het moment dat het water naar beneden stort is een enorm schouwspel. Het gekletter, en de kracht van het water is indrukwekkend om te zien. Zowel van bovenaf als beneden. Het water wordt gebruikt om hydraulische energie op te wekken. Je moet een toegangsprijs betalen om binnen te komen. De watervallen zijn het mooist als de sluisdeuren openstaan dus controleer wel even de openingstijden.

Wandelen

Op de de site van www.umbriatourism.it zijn allerlei leuke tips voor prachtige wandelingen te vinden onder andere bij Monte Subasio (1290 m. hoogte) gelegen ten oosten van Assisi. Een gebied met een rijke historie, kleine dorpjes en groene olijfgaarden. Goed voor geest en ledematen!

Piano Grande

In het zuidoosten van Umbrië, vlak bij Norcia, ligt de Piano Grande. Deze ‘Grote Vlakte’ heeft een oppervlakte van zo’n 20 vierkante kilometer, aan de voet van de majestueuze Monti Sibillini. In het voorjaar (zo ongeveer van eind mei tot half juli, afhankelijk van het weer) wordt de Piano Grande gekleurd door een zee aan bloemen, van dieprood tot felgeel en hemelsblauw. Een mooie start voor een wandeling over de Piano Grande is het dorpje Castelluccio, op een hoogte van 1452 meter, dat bekend staat om zijn uitstekende kwaliteit linzen, die rondom het dorpje groeien. Van hieruit is de Piano Grande goed te verkennen – met zelfs een verrassende blik op heel Italië in het groen!

Meer van Piediluco

Het meer van Piediluco is 10 km rijden van Terni. Net voorbij de Cascata delle Marmore aan de weg naar Rieti (Lazio). Het is een schilderachtig meer, waar je kunt surfen en waterskiën. Het badplaatsje is klein, maar je vindt er gezellige barretjes en restaurants. In het weekend is het er redelijk druk.

 

Mooie dorpjes in Umbrie

Montefalco

Montefalco is een prachtig middeleeuws dorp met 14e eeuwse vestingsmuren. Er zijn vier stadspoorten. Montefalco, letterlijk vertaald “Valkenberg”, ligt op een heuvel omringd door uitgestrekte wijngaarden en olijfbomen. Het dorpje wordt het balkon van Umbrië genoemd. Het uitzicht is prachtig, in de verte zie je Trevi liggen. In deze omgeving wordt de beroemde Sagrantino wijn geproduceerd. Voor wijnliefhebbers is Montefalco een verplichte stop. Bij verschillende wijnproducenten mag je zonder reserveren naar binnen lopen en de wijn proeven.Uiteraard moet je in Montefalco ook de lekkerste wijn van Umbrië proeven, de Sagrantino di Montefalco. Deze wijn wordt alleen hier gemaakt, in het hart van Umbrië, in het gebied tussen Foligno, Assisi en Spoleto, waar de Strada del Sagrantino je langs eindeloze wijngaarden voert.

Bevagna

In de groene omgeving ten noordoosten van Montefalco ligt Bevagna. Het plaatsje heeft oude vestingsmuren en ligt aan het riviertje Teverone. De Piazza Filippo Silvestri is sinds de 12e en 13e eeuw het hart van Bevagna. Hier komen de bewoners graag samen. Ieder jaar in Juni is Bevagna in een middeleeuwse sfeer met toernooien en wedstrijden tussen de vier wijken: Mercato delle Gaite. Ga er zeker heen als je in Juni in Umbrië bent.

Deruta

Langs de E45 ligt Deruta, op ongeveer 15 km afstand van Perugia. Deruta is hét keramiekstadje van Italië sinds de 15e eeuw. Ze maken kwaliteit majolica. De stijl is herkenbaar. Keramiek wordt in Deruta nog altijd op de traditionele manier vervaardigd, het is echt handwerk. Je kunt verschillende majolica fabrieken bezoeken. Het stadje zelf wordt omgeven door stadsmuren. In het centrum vind je verschillende winkeltjes die de majolica verkopen, restauranttjes en barretjes.

Spello, bloemenfeest

Een prachtig Umbrisch stadje aangebouwd tegen de flanken van de Monte Subasio, net zoals Assisi. Oude “bloemen” steegjes slingeren tussen de prachtige gebouwen en monumenten. Vanaf de straatjes heb je een schitterend uitzicht op het dal vol olijfbomen. Spello is heuvelachtig met nauwe straatjes en gezellige pleintjes. Spello staat bekend om zijn bloemendecoraties gedurende Corpus Domini metpinksteren. Een spektakel dat een massa toeschouwers aantrekt en zeer de moeite waard is.

In de chiesa Santa Maria Maggiore is de Capella Baglioni waar je de goed bewaarde fresco’s van Pinturicchio kunt bewonderen. Een van de meesterwerken uit de Renaissance!

Panicale, dorp van de god Pan

Gelegen op een paar kilometers van de oevers van het Trasimeense meer heeft het, net als veel van de dorpen in de streek een nog nauwelijks geschonden middeleeuws centrum, dat wordt geaccentueerd door de oude stadsmuren en de versterkte stadspoorten. Er zijn een aantal kerken en gebouwen die zeker de moeite van bezoek waard zijn (waaronder de fresco´s in de kerk van San Sebastiano), maar de belangrijkste reden om Panicale te bezoeken is ongetwijfeld het grandioze uitzicht over het meer en de vallei van de Nestore rivier. Maar maak even een omweg om de schitterende façade van de Collegiata op het Piazza di San Michele te bekijken.

Montone

Montone ligt op een heuveltop. Het is een prachtig bewaard middeleeuws plaatsje dat zeker de moeite waard is te bezoeken. De Umbrische landschappen rondom Montone zijn prachtig.

Città della Pieve

Alle plaatsjes in Umbrië hebben hun eigen charme. Zo ook Città della Pieve, op ruim 500 meter hoogte. Kunstliefhebbers kennen vast de in het dorp geboren Pietro Vannucci, maar dan wel onder zijn bijnaam ‘Il Perugino’. Deze Umbrische kunstenaar liet zich eenvoudigweg inspireren door het landschap dat zich voor zijn ogen ontvouwde. In dit stadje vind je ook een van de smalst steegjes van Italië, de Vicolo Baciadonne. Deze steeg is met slechts 43 centimeter breedte zo smal, dat je elkaar wel moet kussen als je er gezamenlijk, naast elkaar, doorheen wil…

 

 

Andere regio's in Italie

Greencamp verhuurt ook safaritenten in andere regio’s in Italië. Zo vind je onze campings onder andere in: