Contact

Wij zijn tot 16:30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0513-744150 of stuur een mailtje naar info@greencamp.nl

0513 - 744 150

Bourgogne

Bourgogne, ook wel het land van de wijnen, kastelen, natuur en “Art de Vivre”. Deze streek maakte vroeger deel uit van het hertogdom Bourgondië en is wellicht bekend van de uitdrukking ‘leven als een Bourgondiër’. Dat is natuurlijk niet gek aangezien liefhebbers van lekker eten, wijn en cultuur hier hun hart op kunnen halen. Maar ook de ongerepte natuur is adembenemend. Van uitgestrekte bossen, weidevelden tot de vele wijngaarden en meren. De natuur in de Bourgogne is zeer divers. Kortom, een heerlijk vakantiegebied voor een luxe kampeervakantie.

 

  • Dorpsgezicht Morvan
    Dorpsgezicht Morvan
  • Dorpsgezicht Morvan

Bourgogne

Bourgogne maakte vroeger deel uit van het hertogdom Bourgondië. Het is een streek waar liefhebbers van lekker eten, wijn en cultuur hun hart kunnen ophalen. De uitdrukking “’leven al een Bourgondiër” dekt de lading.

De steden Dijon en Beaune hebben nog vele historische gebouwen die aan het rijke leven van Bourgondië herinneren. Het Palais des Ducs in Dijon en de Hospices de Beaune zijn daar prachtige voorbeelden van. Beaune is het centrum van de Bourgogne en de hoofdstad van de wijn. Je leert de wijnstreek goed kennen door de Routes des Vins. Deze route brengt je langs bekende wijngaarden zoals Nuits-Saint-Georges, Chablis, de Côtes de Beaume en Pouilly-Fuissé. Onderweg zie je bovendien veel kastelen. Kortom, erg leuk om te doen.

Liefhebbers van een actieve vakantie kunnen hier hun hart ophalen maar ook aan cultuur natuurlijk geen gebrek. Zo vind je in deze regio vele kastelen en historische stadjes zoals Avallon, Vezelay en Autun. In de lente en in de zomer zijn er bovendien overal typisch Franse markten, met streekproducten als kaas en honing, en brocantes of ‘vide greniers’.

Het Parc Naturel du Morvan

De Morvan is een groot natuurpark in een heuvelachtig landschap met bronnen en beekjes, eiken-en douglasbossen, heggetjes en weides met charolaiskoeien en fantastische vergezichten.De ongerepte natuur is overweldigend met veel wandel -, ruiterpaden en mountainbikeroutes. Het hoogste punt van de Bourgogne is “Haut Folin” op 900 m.

Meren in de Morvan

Lac des Settons en het Réservoir de Pannecière zijn de grootste meren met schoon zwemwater, strandjes met toezicht en allerlei watersportmogelijkheden. Een tip voor drukke dagen zijn de wat kleinere meren. Denk hier bijvoorbeeld aan Lac de Chaumeçon, Lac de Saint-Agnan of Lac du Crescent. Het toerisme is hier minder ontwikkeld dus je moet even op zoek naar een plek waar je de oever kunt bereiken.

Bibracte

Dit is Frankrijks grootste archeologische centrum en gelegen op de Mont Beuvray (800 m.). Je vindt hier opgravingen van de Keltische stad “Bibracte”, een stad van meer dan 2000 jaar oud met destijds 10.000 inwoners. Ieder jaar komen er studenten archeologie en geschiedenis uit verschillende landen om weer een stukje van het verleden op te graven. Je kunt ze aan het werk zien met schepjes en kwastjes om alles zorgvuldig bloot te leggen.

Dorpen en steden in de Bourgogne

Beaune

De Bourgondische wijnhoofdstad Beaune is een klein stadje met zo’n 23.000 inwoners. Het ommuurde centrum is zeer goed bewaard gebleven en een lust voor het oog. Je kunt over deze stadsmuren lopen en van bovenaf een blik werpen op herenhuizen uit de 15e en 16e eeuw. Het Hôtel-Dieu met het bekende en schitterende mozaiëkdak is de belangrijkste bezienswaardigheid. Maar ook het gezellige centrum maakt Beaune een ware trekpleister.

Op zaterdag is het markt in Beaune. De vele kleine winkels zijn een genot om langs te lopen of even naar binnen te gaan. Bovendien zijn de etalages een lust voor het oog.

Dijon

Dit is de hoofdstad van de Côte d’Or en straalt grandeur uit. Zo vindt je hier bijvoorbeeld oude huizen met binnenhofjes uit de 15e eeuw, het paleis van de Bourgondische dynastie (Palais des Ducs) en het museum des Beaux Arts. Via een speciale wandelroute kun je de stad goed verkennen zonder verloren te raken in het grillige stratenpatroon van het centrum. Koop hier nog wel even een potje mosterd (moutarde).

Noyers-sur-Serein

Noyers ligt in de ronding van de rivier Serein. De stadsmuren omklemmen stevig het dorp terwijl de drie poorten je toegang geven tot het centrum. Dit centrum kenmerkt zich onder andere door de geplaveide straatjes en mooie vakwerkhuizen. Maar ook het houtsnijwerk van de deuren, de arcade aan het plein en de gevelstenen voeren je naar de middeleeuwen. Niet zo vreemd dus dat Noyers een geliefd filmdecor is.

Vézelay

Vézelay staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De blikvanger is de basiliek Sainte Marie-Madeleine welke hoog op de heuveltop is gelegen. Bovendien is dit prachtige dorpje een toeristische trekpleister met allerlei leuke zaakjes met antiek, kunst en curiosa.

Châteauneuf-en-Auxois

Dit dorpje, met smalle straatjes en herenhuizen, is destijds gebouwd door rijke Bourgondische handelaren. Een leuk feitje is dat dit dorpje tegen het kasteel is aan gebouwd.

Semur-en-Brionnais

Het oudste monument in Semur is het kasteel uit de 10e eeuw. De versterkte burcht werd gebouwd als uitkijkpost en om de inwoners te beschermen tegen invasies van Noormannen. Het dorp staat vol met historische bouwwerken en in het Maison du Chapitre kun je een expositie over Romaanse bouwkunst bekijken.

Flavigny-sur-Ozerain

Flavigny is gebouwd rondom een Benedictijner klooster. In dit dorp worden de bekende anijssnoepjes gemaakt. Nog altijd in de abdij en door de monniken zelf.

Bourgogne en wijn

Het wijngebied van de Bourgogne strekt zicht uit van de Chablis in het noorden tot de Beaujolais in het zuiden. In totaal is het wijngebied zo’n 250 kilometer lang. De Bourgogne brengt maar liefst 100 appellations d’origines contrôlées (AOC.) voort.

Route des Grands Crus

De Route des Grands Crus is een 60 kilometer lange wijnroute die je langs wijngaarden voert die wijnen met een wereldreputatie voortbrengen. Een goed bewegwijzerde route leidt je van plaats naar plaats. De twee belangrijkste druivensoorten in Bourgondië zijn de pinot noir voor de rode wijnen en chardonnay voor de witte.

 

 

Leuke uitjes

In deze regio hoef je je niet te vervelen want je kan bijvoorbeeld een kasteel bezoeken of gaan mountainbiken in de omgeving.

Kastelen

De Bourgogne is rijk aan kastelen. De bekendste en leukste hebben we voor je op een rijtje gezet.

Chateau de Savigny

Bij dit kasteel kun je wijn proeven en een expositie van wijnbouwmaterialen bekijken. Tevens is er een grote verzameling aan motoren, Abarth raceauto’s, vliegtuigen, modelvliegtuigen, brandweervoertuigen en tractoren te zien. Erg leuk!

Kasteel Clos de Vougeo

Dit kasteel is eigendom van een genootschap dat nauwlettend toeziet op de kwaliteit van de Bourgognewijnen. Dit genootschap heet de “Confrerie des Chevaliers du Tastevin”.

Kasteel Saint-Fargean

Dit is één van de meest levendige kastelen van de Bourgogne. Naast de talrijke zalen die je kan bezoeken is er ook een boerderijmuseum. Dit museum is de trekpleister voor kinderen. In de zomer is er op vrijdag en zaterdagavond een historisch spektakel die de geschiedenis vertelt van het kasteel en het omringende platteland.

Kasteel Cormatin

Lodewijk XIII bezorgde dit kasteel zijn unieke uitstraling. De appartementen uit het begin van de 17e eeuw hebben prachtig beschilderde zolderingen en met bladgoud verguld houtwerk. Tevens hebben grote kunstenaars hier veel souvenirs achtergelaten. Vergeet ook de tuin niet te bezoeken!

Sportieve uitjes

In de Bourgogne kan de échte sportieveling zich heerlijk uitleven. Zo kun je onder andere:

Mountainbiken in de Bourgogne

In de Morvan is meer dan 2300 km uitgezet aan mountainbikeroutes: de Grande Traversée van 300 kilometer en 2000 kilometer aan korte trips. Daarmee is de Morvan het grootste mountainbikegebied van Frankrijk.

Fietsen in Bourgogne

Ontdek op de fiets de Bourbogne. Fiets, aan de hand van de groene routes (voies vertes), door wijngaarden, langs de kanalen en de vele kastelen

Kanoën in de Bourgogne

Niet voor niets was de Morvan zowel het decor voor het Europese als Franse kampioenschap wildwatervaren. Beide kampioenschappen vonden plaats op de Chalaux. Beginners kunnen hun eigen kwaliteiten testen op de Cure. Dat is minder spectaculair dan het echte wildwaterwerk op de Chalaux. Toch zit ook in deze tocht wel enige uitdaging.

Canal de Bourgogne

Maar je kan ook kanovaren op Canal de Bourbogne. Dit kanaal verbindt twee grote rivieren in de Bourgogne. Namelijk de Yonne en de Saône. Het totale kanaal is 242 km lang en bevat 189 sluizen. Bovendien heeft het kanaal een tunnel van 3333 meter lang bij Pouilly-en-Auxois. Het kanaal ligt daar op 378 m en is daarmee het hoogstgelegen kanaal in Frankrijk. Canal de Bourgogne loopt dwars door Bourgogne en onderweg kun je genieten van de mooie natuur en de vele wijngaarden en kastelen. Langs het kanaal zijn ook wandel- en fietspaden aangelegd.

Campings

Op zoek naar een safaritent op een kleine camping in Bourgogne? Greencamp verhuurt in Bourgogne sfeervol ingerichte safaritenten op Camping L’Etang de la Fougeraie. Dit is een kleine, gezellige familiecamping midden in de natuur. De camping kenmerkt zich door veel leef- en speelruimte, genoeg waterpret en prima faciliteiten om luxe te kamperen in de Bourgogne. Er is keuze uit een safaritent L en een lodgetent.

Andere regio's

Naast de Bourbogne verhuurt Greencamp ook safaritenten in andere delen van Frankrijk. Zo vind je onze safaritenten onder andere in: