Contact

Wij zijn tot 12:00 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0513-744150 of stuur een mailtje naar info@greencamp.nl

0513 - 744 150

Glamping in de Auvergne

Glamping in de Auvergne

Lekker dichtbij

700 km van Utrecht

Authentiek

Het echte Franse platteland

Bijzondere natuur

Vulkaanlandschap

Greencamp

Keuze uit 4 campings

Zoek je een authentiek streek met afwisselende natuur en niet te ver weg? Dan is de Auvergne misschien wel een heel goed idee. Vulkanen in Massif central, glooiende heuvelland in het departement Haute-Loire en een boerenlandschap in de Allier. Smul van de kaasplateaus met verschillende kazen uit de streek

Een karakteristiek stukje Frankrijk met meertjes, bossen, kanalen, oude stadjes en de vulkanen van de Puy-de-Dome.

De Auvergne staat voor genieten op het echte platteland van Frankrijk. Greencamp verhuurt Safaritenten op kleine campings in de Auvergne. Een ideale plek voor natuurliefhebbers en een luxe kampeervakantie.

Puy de Dome, Auvergne
Auvergne, land van de vulkanen
land van de vulkanen, Auvergne
Fietsroute Canal-de-Berry, Allier
Ainay-le-Vieil, Allier
Ainay, le Vieil, Allier, le Chant Hibou
Themapark Vulcania, Auvergne
Themapark Vulcania, Auvergne, nabij le Chant Hibou
Allier, authentiek
Allier, landelijk Frankrijk
Allier, prima fietsen
prachtig wandelen en fietsen door de natuur. Le Chant Hibou
Chateau de Meillant, Allier
Chateau de Meillant, Le Chant Hibou
Gorges de la Sioule, Allier
Gorges de la Sioule, Allier, le Chant Hibou
Kanovaren Gorges de la Sioule
Buitenactiviteiten nabij camping Le Chant Hibou
Lac Sidailles, Allier
Wateractiviteiten, Lac Sidailles, Le CHant Hibou
Lac St. Bonnet, Allier
Lac St. Bonnet, Allier,
La-Chapelle-de-Rochegude, Allier
Le Pal pretpark, Allier
Le Pal pretpark, Alier, omgeving le Chant Hibou
Montagne Bourbonnaise in de zomer, Allier
Plateau de la Verrerie, Allier
Pont de Menat, Allier
Sfeervol Montlucon, Allier
Sfeervolle dorpjes, camping Le Chant Hibou
Woud van Troncais, Allier
wandelen en fietsen door het Woud van Troncais, nabij natuurcamping le Chant Hibou
Auvergne, authentiek Frankrijk
Auvergne, autentieke boerencamping, Chant Hibou
land van de vulkanen, Auvergne
Ainay, le Vieil, Allier, le Chant Hibou
Themapark Vulcania, Auvergne, nabij le Chant Hibou
prachtig wandelen en fietsen door de natuur. Le Chant Hibou
Chateau de Meillant, Le Chant Hibou
Gorges de la Sioule, Allier, le Chant Hibou
Buitenactiviteiten nabij camping Le Chant Hibou
Wateractiviteiten, Lac Sidailles, Le CHant Hibou
Lac St. Bonnet, Allier,
Le Pal pretpark, Alier, omgeving le Chant Hibou
Sfeervolle dorpjes, camping Le Chant Hibou
wandelen en fietsen door het Woud van Troncais, nabij natuurcamping le Chant Hibou
Auvergne, autentieke boerencamping, Chant Hibou

Glamping in de Auvergne

De Auvergne is een prachtig gebied in midden Frankrijk met veel verschillende landschappen waardoor het een populaire, maar niet overlopen bestemming is. De Auvergne is goed te berijden vanuit Nederland. Van Utrecht naar de Auvergne is het ca. 800 km rijden.

De Auvergne

Slechts 2,5% van de Franse bevolking woont in de Auvergne, dus er is heel veel ruimte! De Auvergne vormt het hart van het Centraal Massief, een indrukwekkend gebied van afgesleten vulkaanbergen, kratermeren, grote dennenbossen en rivier kloven. De zuivere lucht is een verademing, net als het rustige tempo waarin alles gaat. De bewoners koesteren hun tradities en gaan hun eigen gang. Precies zoals je verwacht in deze setting van ongerepte natuur en uitgestreken velden.

Kleine campings Auvergne

Greencamp verhuurt luxe ingerichte Safaritenten op 2 kleine campings in de Auvergne: Camping La Chabanne en Moulin de Chaules

Domain la Chabanne in de Allier

Een kleinschalig plekje in de ongerepte natuur. Nederlandse eigenaren, sfeervol, heel ruim opgezet en kindvriendelijk. Hutten bouwen in de natuur en natuurlijk een zwembad. Een meertje is er op 10. min rijden. Je kunt hier luxe kamperen in een  safaritent met of zonder privé-sanitair.

Moulin de Chaules in de Cantal

Kleine familiecamping in de ongerepte natuur van de Cantal. Moulin de Chaules is een terrassen waar wij al 13 jaar ingerichte safaritenten verhuren.  camping met zwembad, speeltuintje en een heel leuk speelbeekje voor de kinderen. Echt en kneuterig plekje op 25 min. rijden van de rivier de Lot. Ook hier kun je glampen (wij noemen het liever luxe kamperen) in een safaritent met of zonder privé-sanitair.

Klimaat

De Auvergne kent een gematigd klimaat. De temperatuur kan in de zomer flink oplopen met vaak de 28 graden en meer. Een aangenaam vakantieweertje dus. De Auvergne is een bergachtige regio dus verkoeling zoeken is gemakkelijk.

Authentiek

Het toerisme in de Auvergne is nog niet enorm en daardoor kan je urenlang slenteren door de onontdekte dorpjes. Bezoek bijvoorbeeld het prachtige Montpeyroux. Dit dorp ligt op een heuvel ongeveer twintig kilometer onder Clermont-Ferrand. De ruïnes van een oud kasteel liggen half in het dorp, daardoor is het dorp erg authentiek. Het uitzicht vanaf de heuvel is adembenemend. Je kijkt hierbij over de vallei van de Allier.

In de hoofdstad van de Auvergne, Clermont-Ferrand, is er natuurlijk meer toerisme dan in de kleinere dorpen. Dat betekent echter niet dat je Clermont-Ferrand moet overslaan op je vakantie. Sterker nog: Clermont-Ferrand mag je niet missen! Deze stad ligt aan de voet van de vulkaan Puy de Dôme. Het is een echte culturele stad: muziekfestivals, filmfestivals en voorstellingen zijn hier wekelijks aan de orde. Verdiep je in het muzikale karakter van de stad en bezoek een festival of voorstelling.

De culinaire Auvergne

De Auvergne staat bekend om de romige kazen, zoals de Bleu d’Auvergne, de Salers en de zachte Fourme d’Ambert. De kaas die symbool staat voor de streek is de Saint-Nectaire. Deze kaas heeft een nootachtige smaak. Bij veel restaurants kun je als borrelhapje een kaasplank bestellen met de verschillende kazen. Een glas wijn erbij en het zonnetje op je gezicht en je hebt de perfecte middag.

Glamping in de Auvergne

Al met al is de Auvergne is heerlijk om te glampen en te genieten van de ongerepte ! Je vindt er onontdekte dorpjes, vulkanen, meren en bossen . Glamping in de Auvergne is een prima alternatief voor een kindvriendelijke vakantie in Frankrijk. Je hebt dan alle gemakken van een kleine camping, zoals een zwembad, de natuur om je heen en altijd buiten zijn. Maar met glamping heb je ook de luxe van thuis, zoals een boxspring-bed . En koken wordt kokkerellen met je eigen buitenkeuken.

Sommige campings hebben zelfs glamping accommodatie met privé-sanitair

Auvergne, de vulkanen

De natuur wordt goed beschermd in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Dit 393 000 hectare grote natuurpark laat je kennismaken met een mooie natuurlijke en soms zelfs woeste omgeving. Het is een walhalla voor wandelaars die er over de talloze paden prachtige tochten kunnen maken. Heuvels, bergen, beken en riviertjes wisselen elkaar in het landschap af. De laatste jaren ontdekken steeds meer mensen dit mooie stukje Frankrijk. Maar desondanks is het er nog relatief rustig.

Puy de Dome

Een dagje vulkaan is een absolute must-do in de Auvergne. De Auvergne staat bekend om zijn vele vulkanen en Puy de Dôme is de beroemdste en grootste van allemaal. De top van de Puy de Dôme is voor de geoefende wandelaar te voet bereikbaar. Het treintje brengt je in tien minuten naar de top. Boven aangekomen kun je lekker wandelen, picknicken, of een bezoekje brengen aan het weerstation of het bescheiden museum. Het uitzicht is prachtig en doet soms denken aan de Alpen. Aan het eind van de dag kun je naar beneden wandelen (reken op een wandeling van anderhalf tot twee uur), of je kiest weer voor een ontspannen ritje met het treintje.

Vulcania

Vulcania is een leerzaam themapark, gewijd aan aardse wetenschappen. Het park ligt in de vulkanenketen Chaîne des Puys en op enkele kilometers van de Puy de Dôme. Leer meer over de wetenschap achter de vulkanen in een verrassende, grappige en interactieve omgeving. Een dag is amper genoeg om alle attracties van Vulcania te ontdekken.

Uitjes in de Auvergne

Het klimbos en zwemmeer Sidailles

Klimmen in het klimbos van Sidialles echt heel leuk en Naast het klimbos ligt een heerlijk meer waar je kunt zwemmen, kanoën of kunt spelen op een drijvend waterpark. Ook starten vanaf hier een aantal prachtige wandelingen. Kortom: één dag is eigenlijk niet genoeg voor Sidialles.

Eikenbos Troncais in de Allier

Troncais is een enorm bos qua grootte ter vergelijken met Parijs (!). Het woud is beroemd om haar stokoude en vele eikenbomen. Troncais staat garant voor eindeloze wandelingen waaronder een wandeling van ongeveer zeven kilometer rondom het meer.

Het toeristisch centrum van het woud is het dorp Saint-Bonnet-de-Troncais. Ten zuiden van het dorp ligt het Étang de Saint-Bonnet, een aantrekkelijk meertje. In alle meren in dit gebied kunt je trouwens goed zwemmen.

Pretpark en dierentuin Le Pal

Een pretpark met activiteiten die ook voor kleinere kinderen leuk zijn. Hoewel er ook voor oudere kinderen genoeg plezier te beleven is. Er rijdt een treintje door het park. Bovendien zijn er ook veel dieren (wel 700) . De roofvogelshow en de zeehondenshow zijn een echte aanrader.

Kasteel Ainay le Vieil

Dit kasteel gebouwd in de veertiende eeuw kun je alleen betreden onder leiding van een gids. Om het kasteel ligt en prachtig aangelegde tuin waar je heerlijk kunt ronddwalen.

Cascade de la Pisserotte in Arfeuilles

Waterval en een leuke picknick-plek

 

De Cantal

De Cantal is zuidelijkste regio in de Auvergne en grenst aan de regio’s Lot en  Aveyron. Deze streek van Frankrijk heeft een zacht klimaat; niet voor niets vindt u de bijnaam “Nice du Cantal”

Het van oorsprong vulkanisch gebied manifesteert zich in een prachtig heuvelachtig en soms bergachtig landschap met groene dalen en kabbelende beekjes, waarvan een intense rust uitgaat. Iedere bocht in de weg levert een nieuw vergezicht op. De tijd heeft er, bij wijze van spreken, 50 jaar stilgestaan. Voor gasten van camping Moulin de Chaules staan uitgestippelde autoroutes en vele wandeltochten ter beschikking.

Er liggen twee prachtige meren in de omgeving van onze camping. Le lac de Saint Etienne de Cantales met drie stranden. Het strand bij Puech des Ouihles, is perfect voor watersporten (zoals windsurfen, kanoën en kayakken) en voor de rust kun je naar het strand van Espinet. Bij Le lac de Tolerme kun je lekker eten of een drankje pakken met een prachtig uitzicht over het meer en met een (eenvoudige) speeltuin voor kinderen.

De bergen
De Lioran is de hoogste berg van de Cantal. Dit wintersskigebied is een ideale plek om in de zomer te wandelen! In Lioran is er genoeg te doen om de dag door te brengen. Het ligt ongeveer één uur en 15 minuten van de camping. Er bevindt zich een ‘avonturenpark’, een rodelbaan op rails en een kabelbaan naar “le Plomb du Cantal” het hoogste gebied in de Cantal: 1855 meter.

Le puy Mary is de hoogste vulkaan van de Cantal en geeft een uitzonderlijk uitzicht over de omliggende bergen.

Dorpen en steden in de Auvergne

Vichy

Een leuke stad met vele architectonische juweeltjes. Vichy, ofwel klein Parijs, staat bekend om haar warmwaterbronnen. In het hart van de stad, vindt je enkele luxueuze thermenbaden. Verder is het heerlijk wandelen in het prachtige stadspark.

Montluçon

In Montluçon, gelegen aan de Cher, valt meteen het Château des Ducs de Bourbon op. Vanaf dit kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad. Wandel door de smalle en steile straatjes van de historische oude stad met haar vele vakwerkhuizen. Breng een bezoek aan de Église Saint-Pierre en bewonder het mooie beeldhouwwerk dat Maria Magdalena voorstelt.

Charroux

Een charmant middeleeuws dorp dat op de lijst van “Les Plus Beaux Villages de France” (de mooiste dorpen van Frankrijk) staat heeft een mooie omwalling met poorten en enkele stijlvolle huizen. Het uitzicht op de Plaine de La Limagne (laagvlakte) en de bergen van de Auvergne is prachtig. Vertrek zeker niet voordat je de beroemde mosterd van Charroux geproefd hebt.

Moulins, hoofdstad Allier

Moulins is de hoofdstad van het departement Allier in het noorden van de Auvergne. Het is een rustig middeleeuws stadje dat overloopt van de historische gebouwen. Het lijkt wel een openluchtmuseum! Je kan Moulins niet bezoeken zonder binnen te gaan in de indrukwekkende kathedraal Notre-Dame-de-l’Annonciation. De glad-in-loodramen uit de vijftiende en zestiende eeuw zijn hier de blikvangers.

Wandel ook zeker eens voorbij de vijftiende-eeuwse vakwerkhuizen rondom het Place de L’Ancien-Palais. Je kan in Moulins ook heel wat musea bezoeken waarvan het Centre National du Costume de Scène et de la Scénographie, gewijd aan historische theaterkleding en decors, het bekendste is.

Riom

Ten noorden van Clermont-Ferrand ligt het plaatsje Riom. Deze stad was tot aan de Franse Revolutie de hoofdstad van de regio en is nog steeds de poort naar de Auvergne. Wandel hier rond in de pittoreske straatjes tussen de zeventiende en achttiende-eeuwse gevels. Je kan de rijke geschiedenis van de regio hier echt bijna ruiken.

Clermont Ferrand

Aan de voet van de Puy de Dome ligt Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de regio Auvergne. Het is fijn om door de autovrije straten rondom de kathedraal te kuieren en te genieten van de geschiedenis van deze stad. De Cathédrale Notre-Dame de L’assomption vormt het middelpunt van de stad. Het kostte 700 jaar arbeid om deze kathedraal te bouwen, maar dan stáát ook wat. Een wandeling door het stadspark Jardin Lecoq is een aanrader. In het centrum van deze bescheiden stad kun je op het plein Square Blaise Pascal niet alleen de mooie fontein bewonderen, maar ook genieten van prachtig uitzicht over de stad. Je kunt vanaf hier ook de Puy-de-Dôme zien.

Sportieve activiteiten in de Auvergne

In het departement Allier kan je er allereerst voor kiezen om een route van 30 kilometer te volgen, die je meeneemt langs dorpjes als Dompierre-sur-Besbre, Diou en Digoin. De wegen zijn verhard en loodsen je langs talrijke sluizen, bruggen en aquaducten.

Liefhebbers van burchten en musea kunnen dan weer de route langs het Kanaal van Berry volgen, van Montluçon tot Vallon-en-Sully. Deze 20 kilometer lange fietstocht is wel iets avontuurlijker, aangezien je ook over onverharde wegen fietst.

Wielertoeristen die liever een kleiner fietstochtje maken, kunnen ten slotte een route van 6,4 kilometer volgen van Montluçon tot Néris-les-Bains. Dit onverharde traject loopt langs een voormalige spoorlijn en biedt je een prachtig uitzicht over drie viaducten.

Val de Sioule in de Allier

Vlakbij de Gorges van de rivier de Sioule vind je een prachtig natuurgebied. Het doet denken aan b.v. de Gorges de Ardeche maar is veel minder toeristisch. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen.

Natuur & Cultuur in de Auvergne

Wijnen van Saint Pourcain

In het gelijknamige dorpje vind je de heerlijke regionale de Saint Pourçain.

La Montagne Bourbonnaise

De Montagne Bourbonnaise is een middengebergte dat begint op 500 meter hoogte en eindigt op de top van de Puy de Montoncel op 1287 meter. Het gebied biedt voldoende mogelijkheden voor allerlei sportieve activiteiten, zowel zomers als in de winter. Zo zijn er in St. Nicolas des Biefs (10 minuten van La Chabanne) enkele prachtige klimrotsen. De bossen van de Montagne Bourbonnaise nodigen uit tot lange wandelingen en pittige mountainbike tochten.

Kasteel van Chauvigny

Het Chateau de Chouvigny werd in 1250 gebouwd door Guillaume 1 van Chouvigny op de resten van het Gallo-Romeinse Calviniacum. Vanaf het kasteel van Chouvigny heb je een goed zicht op de kloof van de Sioule die zich 80 m dieper een weg door het gesteente baant.

Chateau de Thoury

Het Chateau de Thoury werd in de 12de eeuw gebouwd; in de 14de eeuw kreeg het zijn huidige uiterlijk. Dankzij de zware muren en de slotgracht konden de Engelsen het tijdens de Honderdjarige Oorlog niet veroveren en ook gedurende de godsdienstoorlogen hield het Chateau de Thoury stand.Het kasteel van Thoury is toegankelijk via de brug over de slotgracht. Hoog boven de toegangspoort kijken twee peperbustorentjes uit over het parkachtige landschap. In het kasteel zijn bezienswaardig: de binnenplaats met een 16de-eeuwse galerij, de wachttoren met binnen haar muren een jachtmuseum (jachtsouvenirs van de kasteeleigenaren), de eetzaal, de uitkijktoren en een 10de-eeuwse, gewelfde kelder.

Menat (Allier)

Acht kilometer ten westen van het kasteel van Chouvigny ligt Menat. Hier verbindt de Pont de Menat beide oevers van de Sioule. De oude brug, die u vanaf de ‘nieuwe’ brug goed kunt zien liggen, werd in de 12de eeuw op de resten van een Romeins bouwwerk aangelegd. Verder kunt u hier een 12de-eeuwse Romaanse abdijkerk, een groeve en een paleontologisch museum (met fossielen uit het Tertiair) bezoeken. De fossielen zijn in de lokale steengroeve gevonden.