Contact

Wij zijn tot 16:30 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0513-744150 of stuur een mailtje naar info@greencamp.nl

0513 - 744 150

Glamping Ardeche

Glamping Ardeche

Kleine familiecampings

Huur een safaritent

Zonbestemming

30 graden

Grand Canyon

Vallon Pont D'Arc

Kanovaren

op de Ardeche

Ruige natuur

Monts d'Ardeche

Rivieren, ruige natuur en charme

De Ardèche is een populaire vakantiebestemming en terecht! De Ardeche biedt alles voor een perfecte vakantie. Een mediterraan klimaat, prachtige, ruige natuur en de sfeervolle, Zuidfranse charme. ter daarbij op de de vele sportieve mogelijkheden als canyoning, kanovaren, wandelen en fietsen en dan kom je maar tot 1 conclusie; De Ardeche is de ideale zonbestemming voor een actieve vakantie in Zuid Frankrijk.

 

 • Antraige, village charactere
 • Gorges de Ardeche
 • Ardeche, mountainbiken
 • Ardeche, mooie grotten
 • Ardèche, oversteek
 • Ardeche, Rhone wijn
 • Ardeche, ruige natuur
 • Ardeche, sfeervolle marktjes
 • Ardeche-natuur
 • Areche, Aigueze,
 • Avondmarkt in Ruoms
 • Balazuc, Ardeche
 • Barjac, markt
 • Doen, Cascade de ray Pic
 • Jaujac aventure, boomklimpark
 • Kanovaren Ardeche
  Kanovaren Ardeche
 • Kayakken op de Ardeche
 • Monts Ardeche
 • Onverwachte routes
 • Panorama-du-Chassezac
 • Pont d, Arc, Ardeche
 • Pont de diable, Ardeche
 • Sportief met het gezin
 • Via Ferrata, Ardeche
 • Kanovaren Ardeche

Glamping Ardeche

In de Ardèche is meer dan genoeg te zien en te beleven voor het hele gezin. Pittoreske dorpjes, oude stadjes en romantische winkelstraatjes geven je het ultieme vakantiegevoel. De natuur in deze regio is adembenemend mooi, evenals de locaties van Greencamp in de Ardeche. Wil je luxe kamperen en kies je voor glamping in de Ardeche? Bekijk dan onze campings in de regio.

Het kleine pareltje Vögué is gebouwd tegen een rots. Het behoort beslist bij de mooiste dorpen van Frankrijk. De smalle middeleeuwse straten leiden je al snel richting het kasteel uit de zestiende eeuw. Nog altijd behoort dit prachtige kasteel toe aan de welgestelde adellijke familie Vögué die het al sinds 1603 in hun bezit hebben. Het kasteel met zijn ronde torens is goed bewaard gebleven. Regelmatig worden er wisselende tentoonstellingen gehouden waaronder die van beeldende kunst.

Vlakbij Aubenas is een gigantisch spinnenweb in de bomen gemaakt met tokkelbanen, apenbruggen, hangbruggen, slingerlianen, klauternetten en tal van andere hindernissen. Glamping in de Ardeche is meer dan de mooie natuur en vertoeven in je luxe safaritent: kies voor een actieve vakantie waarin genoeg te zien en te beleven valt!

Glamping Ardeche

Wanneer je op zoek bent naar een relaxte camping in een oogverblindend mooie regio in Frankrijk, dan ben je bij Greencamp aan het juiste adres. Wij verhuren luxe safaritenten en lodges waardoor luxe kamperen en glamping in de Ardèche altijd een feest is. Wil je meer weten over glamping in de Ardeche en over de accomodaties die we aanbieden? Lees dan verder: glamping in de Ardeche

In de Ardeche is meer dan genoeg te zien en te doen

Indian forest

Het is een survivalparadijs in het naaldbomen bos van Lyas (vlakbij Privas), waar je je uit kunt leven in de natuur. Naast tokkelbanen, klimmen en klauteren biedt dit park overigens veel meer dan dat. Je kunt er paintballen, skelter racen, glijden van luchtkussen waterglijbanen, etc.

In het zuidwestelijke deel van de regio Rhône-Alpes in de Ardèche ligt een ruim 180.000 hectare tellende natuurpark. Door zijn enorme oppervlakte zijn de gebieden en landschappen er zeer divers. De hoogste berg in dit gebied meet ongeveer 1753 meter. Je vindt er veel kastanjebomen, vulkanen, rivieren en molens. Er zijn verschillende wandelroutes te volgen.

Krokodillenboerderij

In de plaats Pierrelatte is een wel heel bijzondere boerderij te vinden. Hier vind je namelijk op een kleine achtduizend vierkante meter honderden krokodillen. Het park is aangelegd met een fraaie botanische tuin en waterpartijen. Ook zijn er bijzondere reuzenschildpadden te ontdekken die afkomstig zijn uit de Seychellen.

Het dorpje Soyons ligt vlakbij de S. Péray. Met verschillende opgravingen is er al voor ongeveer 150.000 jaar aan geschiedenis gevonden. In het museum ‘Musée Archéologique’ is hier veel over te vinden. In de buurt van dit dorp zijn tevens grotten te bezoeken die ooit door holbewoners werden bewoond. Dit zijn de grotten van ‘Trou du Renard’.

Forêt de l’Aventure van Jaujac

Vlakbij de Jaujac vulkaan vind je Ardeche Adventures “La Forêt de l’Aventure”. Verdeeld over 8 locaties ben je hier aan het goede adres voor verhoogde bruggen, Tarzan-achtige sprongen (ook een voor kinderen), lianen en spannende afdalingen. Het park ligt iets ten westen van Aubenas. Als een echte Tarzan slinger je hier door de bossen slingeren. Meer dan vijfenvijftig activiteiten liggen verspreid over een uitgestrekt gebied. Heel geschikt voor een dagje uit met het hele gezin.

In dit dierenpark ben je echt op avontuur. Je kunt hier zelfs met je eigen auto door gebieden van neushoorns en zwarte beren rijden. Naast een aparte ruimte voor dieren als krokodillen, reptielen, amfibieën en insecten is er ook nog een megagroot aquarium te vinden.

Parc Avenue ligt middenin het zuiden van de Ardèche bij Lanas, op de plek van Airfield Lanas (tussen Aubenas en Vallon-Pont-d’Arc). Park Avenue is niet supergroot, maar bevat veel uiteenlopende attracties, zoals een kinderboerderij, een spelletjeshal, buitenspelletjes, midgetgolf, klimmen, touwbruggen, fonteinen, springkussens, een nagemaakte prehistorische grot, trampolines, een reuzenrad, een treintje, een circus, zwembaden, waterglijbanen en spectaculaire attracties.

Een bijzonder gebied in het zuidwesten van de Ardèche bij uitstek geschikt voor heerlijke wandelingen en rustige fietstochten. Het uitgestrekte gebied van meer dan 16 km2 en door de combinatie van het bos en de rotsformaties waan je je af en toe in een compleet natuurlijke beeldentuin, waarbij de reusachtige beelden een magische uitstraling hebben. Het sentier de la Vierge (maagdenpad) duurt 1 a 1,5 uur en is bedoeld voor kinderen, die er kunnen klimmen en klauteren tussen en op de rotsen. Met kinderen is het leuk om de te doen, want je komt de gekste rotsen tegen. Daarnaast kun je met de auto nog de bekende rots l’Ours et le Lion (de beer en de leeuw) bekijken. Het natuurlijke doolhof is ook erg leuk voor de kids. Glamping in de Ardeche is geweldig voor het hele gezin!

Bamboetuin

Europa’s grootste bamboetuin, ca. 15 hectare groot en meer dan 150 jaar oud (sinds 1856). Er is bamboe te zien van bijna 30 meter hoog. Je vindt er natuurlijk bamboe in meer dan 100 verschillende soorten en vele maten, inclusief een reuzenbamboebos waar je sequoiabomen (mammoetbomen) kunt zien. Verder zijn er twee Japanse tuinen, waaronder een Feng Shui tuin, het dal van de Draak, een bamboedoolhof (leuk voor kinderen), watertuin met koikarpers, waterlelies en lotussen, bloementuin en een Laotiaans dorp met typische bouwsels in bamboe.

De Mazelserres (de kassen van Eugène Mazel, die in 1860 de basis vormden voor La Bambouseraie) staan nog steeds op het park. Eugène Mazel was een door botanica gepassioneerde inwoner van de Cévennen. Voor het bezoek aan Les Bambouseraie moet je ongeveer anderhalf uur tot twee uren uittrekken.

Prachtige dorpjes

In een oude krater van de basaltrotsen vind je in de buurt een dorpje van ongeveer 30 woningen, waarvan sommige zelfs met meerdere etages. De woningen en een kleine uitgehouwen kapel zijn alleen bereikbaar via wandelpaden. Het meest gevolgde wandelpad is het pad vanaf de parkeerplaats bovenop het plateau naar beneden, waarbij je aan het begin van de wandeling het beste uitzicht hebt op de grotwoningen, maar er zijn meer mooie oude paden waarover je naar de grotwoningen kunt wandelen.

Les Balmes de Montbrun zijn ontdekt toen holbewoners de grotten gebruikten als natuurlijke schuilplaats. Ook tijdens de inval van de Romeinen werden de grotten gebruikt als schuilplaats. Aan het einde van de 12e eeuw zijn de woningen ontstaan en zijn ze voorzien van o.a. ramen, deuren, bankjes, nissen en trappen. Een aantal woningen werd door deze trappen en soms door galerijen en tunnels met elkaar verbonden. De mysterieuze grotwoningen liggen langs de D7 van Saint-Jean-le-Centenier naar Privas, dat op zichzelf al een prachtige weg is om te rijden. Het complex ligt ten oosten van Aubenas en ten zuiden van Privas en vanuit beide plaatsen is het een autorit van ongeveer half uur. Op de route merk je dat je door een oud vulkanisch gebied rijdt. De vulkaanas van de vroegere uitbarstingen is zelfs na miljoenen jaren nog zichtbaar.

Château Montréal

Herbeleef de Middeleeuwen bij het bijzondere Chateau Montréal uit de 12e eeuw, dat vlakbij Largentiére ligt. Hier kunnen met name de kinderen zich uitleven met o.a. pijl en boog schieten, zwaardvechten en volksdansen, alles begeleid door als middeleeuwer uitgedoste acteurs.

Waterval

De waterval van Rochecolombe kun je vanaf het hoogste en oudste gedeelte van het dorpje Rochecolombe al zien liggen. Dit spectaculaire stukje natuur is een van de mooiste watervallen van de Ardèche en omstreken. Het zijriviertje van de Ibie volgt de wil van de ruige kliffen en laat zich vervolgens speels op de grote steen onderaan de Cascade Rochecolombe kletteren, waardoor een prachtig gezicht ontstaat. Je kunt tot bij de waterval komen, dus gegarandeerd mogelijkheden voor prachtige foto’s.

Rochecolombe ligt net ten oosten van Saint-Maurice-d’Ardèche en Balazuc en ten zuiden van Aubenas en Vogüé. Om er te komen kun je bijvoorbeeld vanuit Aubenas de D579 volgen (ca. 20 minuten). De omgeving van Rochecolombe en de waterval is ook erg populair voor het maken van stevige wandelingen. Houd wel rekening met de nodige hoogteverschillen, maar de natuur en de omgeving dagen je tijdens je vakantie in de Ardeche echt uit om op ontdekkingstocht te gaan in dit ruige gebied.

Cascade de Baumicou – Vernon

Un petit coin de paradis, zoals de Fransen zo mooi zeggen. Dat is Cascade de Baumicou zeker. Deze waterval bestaat alleen als het voldoende heeft geregend. Bezoek deze plek in de zomer daarom alleen na regenval, anders kun je bedrogen uitkomen. Het is een relatief kleine waterval en wat het vooral bijzonder maakt is de omgeving waarin het zich bevindt. Het wordt omringd door een kleine grot, of beter gezegd een rotsschuilplaats, waarvan de bovenkant bedekt is met groen. Als je achter de waterval gaat staan waan je je even in een mini jungle. Het kleine waterpoeltje dat zich onderaan de waterval vormt is kristalhelder en heeft een prachtige lichtblauwe kleur. Cascade de Baumicou is eenvoudig te bereiken vanuit het dorpje Vernon. Deze waterval was onderdeel van een lange wandeling die ik maakte, maar het ligt op slechts een kwartier wandelen van het dorp (wit-gele markering).

Cascade du Ray Pic – Pereyres

Nog een paradijselijk plekje gelegen te midden van indrukwekkende basaltkliffen: Cascade du Ray Pic. Het schijnt de mooiste waterval van de Ardèche te zijn. Geologisch gezien is dit gebied heel interessant en de waterval is erg imponerend. Cascade du Ray Pic bestaat uit meerdere delen, maar de primaire waterval is 30 meter hoog. Tussen de basaltkliffen stort het water met groot geweld naar beneden.

Bijzondere plek in de natuur

Er gaat wel een verschrikkelijk verhaal gepaard met deze bijzondere natuurplek. Het was altijd al streng verboden om te zwemmen onder de waterval, en wel met een goede reden. De rotsen kunnen loslaten. In 2009 zijn een aantal rotsen losgekomen en naar beneden gevallen. Hierbij is een zwemmer om het leven gekomen. Het gebied is dan ook een tijd gesloten geweest en extra beveiligd. Om de waterval te kunnen bewonderen volg je een goed aangelegd wandelpad dat naar verschillende afgebakende uitkijkpunten leidt (20 minuten wandelen). En je begrijpt, hoe mooi deze plek ook is, verder naar beneden klauteren is op eigen risico.

Glamping in de Ardèche is erg populair

Enkele bezienswaardigheden die zeker een bezichtiging waard zijn, zijn bijvoorbeeld La Beaume met haar mooie strand en Gorges d’Ardèche. Maar je kan natuurlijk ook Pont de Diable (duivelsbrug) bekijken. Wat echter ook een aanrader is, is op expeditie gaan in het Bois de Païolive. Dit is namelijk een bos vol met prachtige rotsformaties en vergezichten. Erg leuk voor de kinderen!

Greencamp verhuurt luxe safaritenten op verschillende campings in de Ardèche. Glamping in de Ardeche is bij uitstek geschikt als je van buitenactiviteiten houdt. De aangename temperaturen in combinatie met de alom aanwezige ruige natuur maken dat de Ardeche de ideale plek is voor sportieve buitenactiviteiten.

Glamping Ardeche, spannende activiteiten of liever relaxen? Alles kan.

Houd je van een actieve vakantie? Ga je er graag op uit en beleef je graag spannende dingen op vakantie? Er zijn diverse mogelijkheden om activiteiten te ondernemen in de Ardèche. Denk aan kanovaren, klimmen of fietsen door de ongerepte natuur. Na de activiteiten kun je heerlijk vertoeven in je luxe safaritent.

Kanovaren

In het zuiden vind je de machtige kloof Gorges de l‘Ardèche. Hier kun je bijvoorbeeld prachtig kanovaren. Onderweg word je verrast door de bijzondere rotsformaties en inhammen, heel spectaculair. Hoogtepunt van de tocht is de natuurlijke boogbrug Pont d’Arc, bij plaatsje Vallon-Pont-d’Arc. Deze boogbrug is namelijk wereldberoemd en wel 34 meter hoog!

De Canyon Basis van la Besorgues

Op enkele kilometers van Aubenas en Vals les Bains is de plek. 9 verschillende canyons van een halve dag voor zowel beginners als voor gevorderden: de aéro canyon, de grand canyon, de découverte, de mini-descente, de nocturne, de aventure, de aéro ultra en de cocoon canyon.Van makkelijk tot pittig en aangepast aan jonge kinderen en families. Canyoning in de Ardèche is een gezellige en ludieke ervaring: springen, zwemmen, duiken, kruipen, abseilen, tokkelen, van glijbanen sjezen en door rivieren waden! En dat in een kader van zowel prachtige flora en fauna als van wonderschone landschappen.

Andere activiteiten in de canyon zijn via ferrata, rotsklimmen en een tokkelbaan.

Pont du Diable – Thueyts

Zoveel bruggen in Frankrijk hebben de naam “duivelsbrug” en ze zijn vaak prachtig om te zien. Uiteraard heeft de Ardèche er ook een in zijn bezit: een fotogenieke stenen boogbrug. Het ligt ongeveer twintig meter boven de Ardèche, aan het begin van een rotskloof waarlangs je kunt wandelen of een via ferrata kunt doen.. En natuurlijk kun je er zwemmen in de zomer. Schitterend groen-blauw water stroomt onder de brug door. De wind was sterk aanwezig en het was ontzettend koud, mede door de snijdende wind, toen ik er was halverwege maart.

Plan je fotomoment!

Ook bezocht ik deze plek eind van de middag, wat niet gunstig is voor fotograferen want dan schijnt de zon precies in je lens. Tja, ik had me niet ingelezen maar een stop bij deze brug was dan ook een spontane actie. Let op, van april tot en met september wordt er €2,00 toegang gevraagd om dit gebied te bezoeken en je zult dan vast niet de enige bezoeker zijn.

Gorges de Chassezac

De andere rivier in de Ardeche. Minder bekend maar…net zo spectaculair. De Chassezac is een zijrivier van de rivier de Ardèche en stroomt o.a. dwars door het kalksteenmassief van Païolive. De Chassezac doorsnijdt het gebied door middel van prachtige kloven met hoge rotsen, zeer geliefd bij klimliefhebbers. De Gorges du Chassezac zijn veel minder bekend dan de Gorges d’Ardeche, maar daarom niet minder mooi en spectaculair. Hier en daar stroomt het water tussen de granieten rotsen 80 meter lager dan het niveau van de weg.

De Gorges du Chassezac bevinden zich op de grens van de departementen Haute-Loire, Lozère en de Ardèche zelf. Verder stroomafwaarts, ter hoogte van het Bois de Païolive, vind je ook een mooi stuk van de Gorges du Chassezac. Als je vanuit Les Vans komt, wordt dit stuk met bordjes aangegeven.

De Gorges du Chassezac lenen zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Ook kanoën en kajakken kan op het riviertje. De afdaling is rustiger en eenvoudiger te doen dan die van zijn grote broer de Ardèche. In een prtachtig decor kun je hier raften, kanovaren, kayakken en standing-up peddelen. De gehele canyon kun je in 3 uur doen met ondwerweg een picknick. Je kunt individueel of onder begeleiding van een gids en er zijn activiteiten op alle niveau’s en ook voor de allerkleinsten.

Fietsen in de Ardeche

In de Ardèche kun je eindeloos fietsen. Er zijn diverse fietsroutes uitgezet (waarover hieronder meer), maar je kunt er natuurlijk ook zelf op uit. In het zuiden en westelijke deel van de Ardèche vind je met name de hoogteverschillen en in het noordelijke deel is het wat vlakker en zijn de hoogteverschillen wat minder steil. Waar je ook van houdt, in de Ardèche kun je wat fietsen betreft je hart ophalen.

Voor zowel de sportievelingen, recreatieve als jonge fietsliefhebbers zijn er tal van fietsroutes te vinden. Alhoewel wat fietsen betreft de Ardèche misschien minder tot de verbeelding spreekt dan de Alpen of de Pyreneeën, kun je je hier prima uitleven. Overal slingeren wegen omhoog en omlaag, veelal gelijkmatig en met heel veel plaatsen om van de mooie natuur en het uitzicht te genieten.

Beklimmingen en mooie routes in de Ardeche

Ongeacht waar je in de Ardèche verblijft, overal zijn mooie routes en beklimmingen te vinden. De regio doet er veel aan om het fietsers naar het zin te maken. De zeer populaire Ardechoise tocht (zie hieronder) trekt elk jaar veel wielrenners naar de streek. Los van de drukte beschikt de Ardèche over veel smalle routes die naar mooie cols voeren met uitzicht over de prachtige bossen, de lavendelvelden en riviertjes.

In de Ardèche zijn maar liefst 13 ‘bordjesroutes’ te vinden, variërend tussen 85 tot 620 kilometer. Mocht je willen verblijven langs zo’n fietsroute, dan zijn er speciale accommodaties ingericht voor wielrenners. Deze accommodaties worden aangeduid met Accueil vélo en zijn voorzien van een afgesloten fietsenhok. Daarnaast is er reparatiemateriaal voor de tweewielers beschikbaar, dus ideaal voor wielrenners. Kies je voor glamping in de Ardeche, dan kies je voor prachtige natuur en bezienswaardigheden, die je tijdens een fietstocht kunt bezoeken.

Beleef de Ardeche

Qua niveau zou je de Ardèche kunnen zien als een tussen de Nederlandse ‘bergen’ in Valkenburg en het echte werk in de Alpen en de Pyreneeën. Dat is nogal een verschil, maar het zit er zo’n beetje tussenin. Misschien lijkt het wel het meest op delen van de Ardennen. Je kunt er wennen aan de lange en hoge beklimmingen, zonder stijgingspercentages voor de echte krachtpatsers te hoeven overwinnen. Het overgrote deel van de beklimmingen in de Ardèche zijn zeer gelijkmatig en niet al steil.

Dolce Via

De Dolce Via is een oud spoortracé (van in totaal meer dan 70 km) dat nieuw leven is ingeblazen door er een fietsroute van te maken. De fietsroute voert door de prachtige Eyrieuxvallei, waar je kunt genieten van het natuurschoon dat dit gebied te bieden heeft. De gehele route staat in het teken van een bosrijke omgeving, pittoreske dorpjes en natuurlijk de zon. De route is niet aan te raden met een racefiets, maar we adviseren fietsen met dikke banden (mountainbikes e.d.), omdat grote delen niet geasfalteerd zijn. Je kunt natuurlijk op eigen gelegenheid (een deel van de) la Dolce Via doen. De campings en toeristenkantoren in de buurt kunnen je voorzien van de mogelijkheden. De Dolce Via is ook uitermate geschikt voor mooie wandelingen.

L’Ardéchoise

Deze sportieve tocht wordt jaarlijks medio juni georganiseerd. Het is feitelijk een fiets-4-daagse met elk jaar bijna 4.000 amateurfietsers die met veel plezier door de Ardèche trappen. Qua beleving doet het denken aan de Elfstedentocht in Nederland, want langs de route maken de dorpjes en toeschouwers er een hele happening van, zoals hieronder te zien is in Annonay. Alle plaatsjes die l’Ardechoise aandoet zijn paars en geel gekleurd en er worden diverse festiviteiten georganiseerd.

Wandelen in de Ardeche

Natuurlijk kun je wandelen in de Ardèche! De Ardèche beschikt over meer dan 6000 km aan bewegwijzerde wandelpaden. Door het gevarieerde landschap van de streek zijn er voor elk type wandelaar heel veel mogelijkheden, die door wandelverenigingen en gemeenten worden onderhouden. Het ruige zuiden zal de geoefende en gevorderde wandelaars trekken en in het noorden kun je van de natuur genieten op wat minder steile heuvels.

In de vallei van de Eyrieux loopt de Dolce Via. Dit is een oude spoorbaan die nu is omgetoverd tot een fiets- en wandelroute. Op onze pagina over fietsen in de Ardèche hebben we hier een stuk over geschreven, maar je kunt hier dus ook prima wandelen.

Boïs de Païolive

Ook het Boïs de Païolive leent zich bij uitstek voor zowel korte als lange wandelingen. Vanaf drie parkeerplaatsen starten er diverse wandelroutes die je langs de soms bizarre vormen van de rotsen leiden.

Verder is er in de omgeving Labeaume een mooie wandeling uit gezet op het Plateau de Labeaume in het teken van de dolmens (hunebedden).

Wandelingen langs de Gorges de l’Ardèche worden door o.a. het Office du Tourisme in Ruoms georganiseerd (het hele jaar door bij goed weer). Deze wandelroute voor gevorderden leidt je langs grotten, rotsen, schuilplaatsen onder de rotsen en stranden die je op geen enkele andere manier kunt zien. Dit VVV-kantoor organiseert daarnaast ook andere begeleide bergwandelingen van ca. een halve dag.

Op de site TrailExplorer vind je eenvoudig een aantal wandelingen in de Ardèche, waarbij je ook de GPS routes kunt downloaden. Ook de route van een prachtige wandeling langs Cirque de Gens kun je hier vinden. Het is een wandeling van iets meer dan 7 kilometer met een hoogteverschil van ca. 150 meter.

Aquarock Aventure

Ben je al eens in Indian Forest geweest of wil je eens iets anders, dan is Aquarock een leuk alternatief. Het biedt een andere klimbelevenis, omdat je daar niet alleen in bomen, maar ook tegen rotswanden en over en langs de rivier de Eyrieux klimt.

Er zijn 7 acrobatische parcours met 2 mega lange tokkelbanen van 250 en 300 meter. In de vallei van de Eyrieux ontdek je een prachtige omgeving.

Glamping in de Ardeche iets voor jou?

Bekijk dan het camping aanbod in de regio.

Leuke uitjes

In de Ardeche is meer dan genoeg te zien en te doen.

Kasteelstad Vögué

Het kleine pareltje Vögué is gebouwd tegen een rots. Het behoort beslist bij de mooiste dorpen van Frankrijk. De smalle middeleeuwse straten leiden je al snel richting het kasteel uit de zestiende eeuw. Nog altijd behoort dit prachtige kasteel toe aan de welgestelde adellijke familie Vögué die het al sinds 1603 in hun bezit hebben. Het kasteel met zijn ronde torens is goed bewaard gebleven. Regelmatig worden er wisselende tentoonstellingen gehouden waaronder die van beeldende kunst.

Adventure Camp Vals les Bains

Vlakbij Aubenas is een gigantisch spinnenweb in de bomen gemaakt met tokkelbanen, apenbruggen, hangbruggen, slingerlianen, klauternetten en tal van andere hindernissen.

Indian forest
Het is een survivalparadijs in het naaldbomen bos van Lyas (vlakbij Privas), waar je je uit kunt leven in de natuur. Naast tokkelbanen, klimmen en klauteren biedt dit park overigens veel meer dan dat. Je kunt er paintballen, skelter racen, glijden van luchtkussen waterglijbanen, etc.

Monts d’Ardèche

In het zuidwestelijke deel van de regio Rhône-Alpes in de Ardèche ligt een ruim 180.000 hectare tellende natuurpark. Door zijn enorme oppervlakte zijn de gebieden en landschappen er zeer divers. De hoogste berg in dit gebied meet ongeveer 1753 meter. Je vindt er veel kastanjebomen, vulkanen, rivieren en molens. Er zijn verschillende wandelroutes te volgen.

Krokodillenboerderij

In de plaats Pierrelatte is een wel heel bijzondere boerderij te vinden. Hier vindt je namelijk op een kleine achtduizend vierkante honderden krokodillen. Het park is aangelegd met een fraaie botanische tuin en waterpartijen. Ook zijn er bijzondere reuzenschildpadden te ontdekken die afkomstig zijn uit de Seychellen.

Soyons

Het dorpje Soyons ligt vlakbij de S. Péray. Met verschillende opgravingen is er al voor ongeveer 150.000 jaar aan geschiedenis gevonden. In het museum ‘Musée Archéologique’ is hier veel over te vinden. In de buurt van dit dorp zijn tevens grotten te bezoeken die ooit door holbewoners werden bewoont. Dit zijn de grotten van ‘Trou du Renard’.

Forêt de l’Aventure van Jaujac

Vlakbij de Jaujac vulkaan vind je Ardeche Adventures “La Forêt de l’Aventure”. Verdeeld over 8 locaties ben je hier aan het goede adres voor verhoogde bruggen, Tarzan-achtige sprongen (ook eentje voor kinderen), lianen en spannende afdalingen. Het park ligt iets ten westen van Aubenas.Als een echte Tarzan slinger je hier door de bossen slingeren. Meer dan vijfenvijftig activiteiten liggen verspreid over een uitgestrekt gebied. Heel geschikt voor een dagje uit met het hele gezin.

Safaripark van Peaugres

In dit dierenpark ben je echt op avontuur. Je kunt hier zelfs met je eigen auto door gebieden van neushoorns en zwarte beren rijden. Naast een aparte ruimte voor dieren als krokodillen, reptielen, amfibieën en insecten is er ook nog een mega groot aquarium te vinden.

Pretpark Parc Avenue

Parc Avenue ligt middenin het zuiden van de Ardèche bij Lanas, op de plek van Airfield Lanas (tussen Aubenas en Vallon-Pont-d’Arc). Park Avenue is niet supergroot, maar bevat veel uiteenlopende attracties, zoals een kinderboerderij, een spelletjeshal, buitenspelletjes, midgetgolf, klimmen, touwbruggen, fonteinen, springkussens, een nagemaakte prehistorische grot, trampolines, een reuzenrad, een treintje, een circus, zwembaden, waterglijbanen en spectaculaire attracties.

Bois de Païolive

Een bijzonder gebied in het zuidwesten van de Ardèche bij uitstek geschikt voor heerlijke wandelingen en rustige fietstochten. Het uitgestrekte gebied van meer dan 16 km2  en door de combinatie van het bos en de rotsformaties waan je je af en toe in een compleet natuurlijke beeldentuin, waarbij de reusachtige beelden een magische uitstraling hebben. Het sentier de la Vierge (maagdenpad) duurt 1 a 1,5 uur en bedoeld kinderen, die er kunnen klimmen en klauteren tussen en op de rotsen. Met kinderen is het leuk om de te doen, want je komt de gekste rotsen tegen. Daarnaast kun je met de auto nog de bekende rots l’Ours et le Lion (de beer en de leeuw) bekijken. Het natuurlijke doolhof is ook erg leuk voor de kids.

Bamboetuin Les Bambouseraie

Europa’s grootste bamboetuin, ca. 15 hectare groot en meer dan 150 jaar oud (sinds 1856). Er is bamboe te zien van bijna 30 meter hoog. Je vindt er natuurlijk bamboe in meer dan 100 verschillende soorten en vele maten, inclusief een reuzenbamboebos waar je sequoiabomen (mammoetbomen) kunt zien. Verder zijn er twee Japanse tuinen, waaronder een Feng Shui tuin, het dal van de Draak, een bamboedoolhof (leuk voor kinderen), watertuin met koikarpers, waterlelies en lotussen, bloementuin en een Laotiaans dorp met typische bouwsels in bamboe.

De Mazelserres (de kassen van Eugène Mazel, die in 1860 de basis vormden voor La Bambouseraie) staan nog steeds op het park. Eugène Mazel was een door botanica gepassioneerde inwoner van de Cévennen. Voor het bezoek aan Les Bambouseraie moet je ongeveer anderhalf uur tot twee uren uittrekken.

De grotwoningen van Montbrun

Deze vindt je in de Ardèche vind je op het plateau de Coiron. In een oude krater van de basaltrotsen vind je op deze plek een dorpje van ongeveer 30 woningen, waarvan sommige zelfs met meerdere etages. De woningen en een kleine uitgehouwen kapel zijn alleen bereikbaar via wandelpaden. Het meest gevolgde wandelpad is het pad vanaf de parkeerplaats bovenop het plateau naar beneden, waarbij je aan het begin van de wandeling het beste uitzicht op de grotwoningen, maar er zijn meer mooie oude paden waarover je naar de grotwoningen kunt wandelen.

Les Balmes de Montbrun zijn ontdekt toen holbewoners de grotten gebruikten als natuurlijke schuilplaats. Ook tijdens de inval van de Romeinen werden de grotten gebruikt als schuilplaats. Aan het einde van de 12e eeuw zijn de woningen ontstaan en zijn ze voorzien van o.a. ramen, deuren, bankjes, nissen en trappen. Een aantal woningen werd door deze trappen en soms door galerijen en tunnels met elkaar verbonden. De mysterieuze grotwoningen liggen langs de D7 van Saint-Jean-le-Centenier naar Privas, dat op zichzelf al een prachtige weg is om te rijden met prachtige uitzichten. Het complex ligt ten oosten van Aubenas en ten zuiden van Privas en vanuit beide plaatsen is het een autorit van ongeveer half uur. Op de route merk je dat je door een oud vulkanisch gebied rijdt. Het vulkaanas van de vroegere uitbarstingen is zelfs na miljoenen jaren nog zichtbaar.

Château Montréal

Herbeleef de Middeleeuwen bij het bijzondere Chateau Montréal uit de 12e eeuw, dat vlakbij Largentiére ligt. Hier kunnen met name de kinderen zich uitleven met o.a. pijl en boog schieten, zwaardvechten en volksdansen,alles begeleid door als middeleeuwer uitgedoste acteurs.

De waterval van Rochecolombe kun je vanaf het hoogste en oudste gedeelte van het dorpje Rochecolombe al zien liggen. Dit spectaculaire stukje natuur is een van de mooiste watervallen van de Ardèche en omstreken. Het zijriviertje van de Ibie volgt de wil van de ruige kliffen en laat zich vervolgens speels op de grote steen onderaan de Cascade Rochecolombe kletteren, waardoor een prachtig gezicht ontstaat. Je kunt tot bij de waterval komen, dus gegarandeerd mogelijkheden voor prachtige foto’s. Rochecolombe ligt net ten oosten van Saint-Maurice-d’Ardèche en Balazuc en ten zuiden van Aubenas en Vogüé. Om er te komen kun je bijvoorbeeld vanuit Aubenas de D579 volgen (ca. 20 minuten). De omgeving van Rochecolombe en de waterval is ook erg populair voor het maken van stevige wandelingen. Hou wel rekening met de nodige hoogteverschillen, maar de natuur en de omgeving dagen echt uit om op ontdekkingstocht te gaan in dit ruige gebied.

Cascade de Baumicou – Vernon

Un petit coin de paradis, zoals de Fransen zo mooi zeggen. Dat is Cascade de Baumicou zeker. Deze waterval bestaat alleen als het voldoende heeft geregend. Bezoek deze plek in de zomer daarom alleen na regenval, anders kun je bedrogen uitkomen. Het is een relatief kleine waterval en wat het vooral bijzonder maakt is de omgeving waarin het zich bevindt. Het wordt omringd door een kleine grot, of beter gezegd een rotsschuilplaats, waarvan de bovenkant bedekt is met groen. Als je achter de waterval gaat staan waan je je even in een mini jungle. Het kleine waterpoeltje dat zich onderaan de waterval vormt is kristalhelder en heeft een prachtige lichtblauwe kleur. Cascade de Baumicou is eenvoudig te bereiken vanuit het dorpje Vernon. Deze waterval was onderdeel van een lange wandeling die ik maakte, maar het ligt op slechts een kwartier wandelen van het dorp (wit-gele markering).

Cascade du Ray Pic – Pereyres

Nog een paradijselijk plekje gelegen te midden van indrukwekkende basaltkliffen: Cascade du Ray Pic. Het schijnt de mooiste waterval van de Ardèche te zijn. Geologisch gezien is dit gebied heel interessant en de waterval is erg imponerend. Cascade du Ray Pic bestaat uit meerdere delen, maar de primaire waterval is 30 meter hoog. Tussen de basaltkliffen stort het water met groot geweld naar beneden. Er gaat wel een verschrikkelijk verhaal gepaard met deze bijzondere natuurplek. Het was altijd al streng verboden om te zwemmen onder de waterval, en wel met een goede reden. De rotsen kunnen loslaten. In 2009 zijn een aantal rotsen losgekomen en naar beneden gevallen. Hierbij is een zwemmer om het leven gekomen. Het gebied is dan ook een tijd gesloten geweest en extra beveiligd. Om de waterval te kunnen bewonderen volg je een goed aangelegd wandelpad dat naar verschillende afgebakende uitkijkpunten leidt (20 minuten wandelen). En je begrijpt, hoe mooi deze plek ook is, verder naar beneden klauteren is op eigen risico.

Tenslotte

Enkele bezienswaardigheden die zeker een bezichtiging waard zijn, zijn bijvoorbeeld La Beaume met haar mooie strand en Gorges d’Ardèche. Maar je kan natuurlijk ook Pont de Diable (duivelsbrug) bekijken. Wat echter ook een aanrader is, is op expeditie gaan in het Bois de Païolive. Dit is namelijk een bos vol met prachtige rotsformaties en vergezichten. Erg leuk voor de kinderen!

Glamping Ardeche

Greencamp verhuurt luxe safaritenten op verschillende campings in de Ardèche namelijk:

Camping la Digue

Een charmecamping direct aan de rivier de Ardeche. Een restaurant met sfeervol terras, een verwarmd zwembad met peuterbad en tennisbaan. Extra leuk is dat je hier direct vanaf de camping kunt kanovaren!

Camping les Arches

Een zeer ruim opgezette familiecamping rustig gelegen en met een mooi uitzicht over de bergen van de Ardeche. Prima faciliteiten waaronder speel- en sportveldjes, een groot zwembad met golven en een glijbaan, een eigen riviertje en natuurlijk een restaurant. Uniek is hier de waterval echt leuk voor de kinderen

Sportieve activiteiten Ardeche

De Ardèche is bij uitstek een gebied voor buitenactiviteiten. De aangename temperaturen in combinatie met de alom aanwezige ruige natuur maken dat de Ardeche de ideale plek is voor sportieve buitenactiviteiten.

Kanovaren

In het zuiden vind je de machtige kloof Gorges de l‘Ardèche. Hier kun je bijvoorbeeld prachtig kanovaren. Onderweg word je verrast door de bijzondere rotsformaties en inhammen, heel spectaculair. Hoogtepunt van de tocht is de natuurlijke boogbrug Pont d’Arc, bij plaatsje Vallon-Pont-d’Arc. Deze boogbrug is namelijk wereldberoemd en wel 34 meter hoog!

De Canyon Basis van la Besorgues

Op enkele kilometers van Aubenas en Vals les Bains is de plek. 9 verschillende canyons van een halve dag voor zowel beginners als voor gevorderden: de aéro canyon, de grand canyon, de découverte, de mini-descente, de nocturne, de aventure, de aéro ultra en de cocoon canyon.Van makkelijk tot pittig en aangepast aan jonge kinderen en families. Canyoning in de Ardèche is een gezellige en ludieke ervaring: springen, zwemmen, duiken, kruipen, abseilen, tokkelen, van glijbanen sjezen en door rivieren waden! En dat in een kader van zowel prachtige flora en fauna als van wonderschone landschappen.

Andere activiteiten in de canyon zijn via ferrata, rotsklimmen en een tokkelbaan.

Pont du Diable – Thueyts

Zoveel bruggen in Frankrijk hebben de naam “duivelsbrug” en ze zijn vaak prachtig om te zien. Uiteraard heeft de Ardèche er ook een in zijn bezit: een fotogenieke stenen boogbrug. Het ligt ongeveer twintig meter boven de Ardèche, aan het begin van een rotskloof waarlangs je kunt wandelen of een via ferrata kunt doen.. En natuurlijk kun je er zwemmen in de zomer. Schitterend groen-blauw water stroomt onder de brug door. De wind was sterk aanwezig en het was ontzettend koud, mede door de snijdende wind, toen ik er was halverwege maart. Ook bezocht ik deze plek eind van de middag, wat niet gunstig is voor fotograferen want dan schijnt de zon precies in je lens. Tja, ik had me niet ingelezen maar een stop bij deze brug was dan ook een spontane actie. Let op, van april tot en met september wordt er €2,00 toegang gevraagd om dit gebied te bezoeken en je zult dan vast niet de enige bezoeker zijn.

Gorges de Chassezac

De andere rivier in de Ardeche. Minder bekend maar…net zo spectaculair. De Chassezac is een zijrivier van de rivier de Ardèche en stroomt o.a. dwars door het kalksteenmassief van Païolive. De Chassezac doorsnijdt het gebied door middel van prachtige kloven met hoge rotsen, zeer geliefd bij klimliefhebbers. De Gorges du Chassezac zijn veel minder bekend dan de Gorges d’Ardeche, maar daarom niet minder mooi en spectaculair. Hier en daar stroomt het water tussen de granieten rotsen 80 meter lager dan het niveau van de weg. De Gorges du Chassezac bevinden zich op de grens van de departementen Haute-Loire, Lozère en de Ardèche zelf. Verder stroomafwaarts, ter hoogte van het Bois de Païolive, vind je ook een mooi stuk van de Gorges du Chassezac. Als je vanuit Les Vans komt, wordt dit stuk met bordjes aangegeven.

De Gorges du Chassezac lenen zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Ook kanoën en kajakken kan op het riviertje. De afdaling is rustiger en eenvoudiger te doen dan die van zijn grote broer de Ardèche. In een prtachtig decor kun je hier raften, kanovaren, kayakken en standing-up peddelen. De gehele canyon kun je in 3 uur doen met ondwerweg een picknick. Je kunt individueel of onder begelkeiding van een gids en er zijn activiteiten op alle niveau’s en ook vor de allerkleinsten.

Fietsen in de Ardeche

In de Ardèche kun je eindeloos fiesten. Er zijn diverse fietsroutes uitgezet (waarover hieronder meer), maar je kunt er natuurlijk ook zelf op uit. In het zuiden en westelijke deel van de Ardèche vind je met name de hoogteverschillen en in het noordelijke deel is het wat vlakker en zijn de hoogteverschillen wat minder steil. Waar je ook van houdt, in de Ardèche kun je wat fietsen betreft je hart ophalen.

Voor zowel de sportievelingen, recreatieve als jonge fietsliefhebbers zijn er tal van fietsroutes te vinden. Alhoewel wat fietsen betreft de Ardèche misschien minder tot de verbeelding spreekt dan de Alpen of de Pyreneeën, kun je je hier prima uitleven. Overal slingeren wegen omhoog en omlaag, veelal gelijkmatig en met heel veel plaatsen om van de mooie natuur en het uitzicht te genieten.

Ongeacht waar je in de Ardèche verblijft, overal zijn mooie routes en beklimmingen te vinden. De regio doet er veel aan om het fietsers naar het zin te maken. De zeer populaire Ardechoise tocht (zie hieronder) trekt elk jaar veel wielrenners naar de streek. Los van de drukte beschikt de Ardèche over veel smalle routes die naar mooie cols voeren met uitzicht over de prachtige bossen, de lavendelvelden en riviertjes.

In de Ardèche zijn maar liefst 13 ‘bordjesroutes’ te vinden, variërend tussen 85 tot 620 kilometer. Mocht je willen verblijven langs zo’n fietsroute, dan zijn er speciale accommodaties ingericht voor wielrenners. Deze accommodaties worden aangeduid met Accueil vélo en zijn voorzien van een afgesloten fietsenhok. Daarnaast is er reparatiemateriaal voor de tweewielers beschikbaar, dus ideaal voor wielrenners.

Qua niveau zou je de Ardèche kunnen zien als een tussen de Nederlandse ‘bergen’ in Valkenburg en het echte werk in de Alpen en de Pyreneeën. Dat is nogal een verschil, maar het zit er zo’n beetje tussenin. Misschien lijkt het wel het meest op delen van de Ardennen. Je kunt er wennen aan de lange en hoge beklimmingen, zonder stijgingspercentages voor de echte krachtpatsers te hoeven overwinnen. Het overgrote deel van de beklimmingen in de Ardèche zijn zeer gelijkmatig en niet al steil.

Dolce Via

De Dolce Via is een oud spoortracé (van in totaal meer dan 70 km) dat nieuw leven is ingeblazen door er een fietsroute van te maken. De route voert door de prachtige Eyrieuxvallei, waar je kunt genieten van het natuurschoon dat dit gebied te bieden heeft. De route staat in het teken van een bosrijke omgeving, pittoreske dorpjes en natuurlijk de zon. De route is niet aan te raden met een racefiets, maar we adviseren fietsen met dikke banden (mountainbikes e.d.), omdat grote delen niet geasfalteerd zijn. Je kunt natuurlijk op eigen gelegenheid (een deel van de) la Dolce Via doen. De campings en toeristenkantoren in de buurt kunnen je voorzien van de mogelijkheden. De Dolce Via is ook uitermate geschikt voor mooie wandelingen.

L’Ardéchoise

Deze sportieve tocht wordt jaarlijks medio juni georganiseerd. Het is feitelijk een fiets-4-daagse met elk jaar bijna 4.000 amateurfietsers die met veel plezier door de Ardèche trappen. Qua beleving doet het denken aan de Elfstedentocht in Nederland, want langs de route maken de dorpjes en toeschouwers er een hele happening van, zoals hieronder te zien is in Annonay. Alle plaatsjes die l’Ardechoise aandoet zijn paars en geel gekleurd en er worden diverse festiviteiten georganiseerd.

Wandelen in de Ardeche

atuurlijk kun je wandelen in de Ardèche! De Ardèche beschikt over meer dan 6000 km aan bewegwijzerde wandelpaden. Door het gevarieerde landschap van de streek zijn er voor elk type wandelaar heel veel mogelijkheden, die door wandelverenigingen en gemeenten worden onderhouden. Het ruige zuiden zal de geoefende en gevorderde wandelaars trekken en in het noorden kun je van de natuur genieten op wat minder steile heuvels.

In de vallei van de Eyrieux loopt de Dolce Via. Dit is een oude spoorbaan die nu is omgetoverd tot een fiets- en wandelroute. Op onze pagina over fietsen in de Ardèche hebben we hier een stuk over geschreven, maar je kunt hier dus ook prima wandelen.

Ook het Boïs de Païolive leent zich bij uitstek voor zowel korte als lange wandelingen. Vanaf drie parkeerplaatsen starten er diverse wandelroutes die je langs de soms bizarre vormen van de rotsen leiden.

Verder is er in de omgeving Labeaume een mooie wandeling uit gezet op het Plateau de Labeaume in het teken van de dolmens (hunebedden).

Wandelingen langs de Gorges de l’Ardèche worden door o.a. het Office du Tourisme in Ruoms georganiseerd (het hele jaar door bij goed weer). Deze wandelroute voor gevorderden leidt je langs grotten, rotsen, schuilplaatsen onder de rotsen en stranden die je op geen enkele andere manier kunt zien. Dit VVV-kantoor organiseert daarnaast ook andere begeleide bergwandelingen van ca. een halve dag.

Op de site TrailExplorer vind je eenvoudig een aantal wandelingen in de Ardèche, waarbij je ook de GPS routes kunt downloaden. Ook de route van een prachtige wandeling langs Cirque de Gens kun je hier vinden. Het is een wandeling van iets meer dan 7 kilometer met een hoogteverschil van ca. 150 meter.

Aquarock Aventure

Ben je al eens in Indian Forest geweest of wil je eens iets anders, dan is Aquarock een leuk alternatief. Het biedt een andere klimbelevenis, omdat je daar niet alleen in bomen, maar ook tegen rotswanden en over en langs de rivier de Eyrieux klimt.

Er zijn 7 acrobatische parcours met 2 mega lange tokkelbanen van 250 en 300 meter. In de vallei van de Eyrieux ontdek je een prachtige omgeving.